Södra Sveriges största arthousebiograf!

Women Fifty Minutes + samtal om konstnärlig frihet
Datum: Ons 14 feb

Ta tillfället i akt och möt två av Kinas mest välkända konstnärer och queer-aktivister, Shi Tou och Mingming. Förutom att presentera sin film Women Fifty Minutes möts de i ett samtal om konstnärlig frihet, förbjuden konst och konsten som livsnödvändighet. Kom till en fullspäckad kväll med film, samtal och mingel på Panora. Evenemanget är kostnadsfritt!

PROGRAM
17:30 –18:00 Mingel i foajén
18:00 Film: Women Fifty Minutes
19:00 –19:45 Samtal med konstnärerna Shi Tou och Mingming. Samtalet tolkas av Martin Eriksson och hålls på engelska. Moderator: C Grace Chang.


Film: WOMEN FIFTY MINUTES 
Regi: Shi Tou | 2006 | Kinesiska/engelska
 | 54 minuter
 | Foto och redigering: Shi Tou & Mingming | Musik: GuoYong | Original och sång: Xiaojuan | Översättning: Eva Lee, Zhang Fang, GeXi, YongZhong, SangDeng
Filmen spelades huvudsakligen in i Qinghai-Tibetplatån, det avlägsna och växande sydvästra Kina och i storstäder som Peking från 2000 till 2004. Den dokumenterar de sociala förändringarna i dagens Kina. Kvinnor från olika bakgrunder och platser arbetar, ber, tittar på himlen och blir förälskade.

OM KONSTNÄRERNA
Den banbrytande och mångsidiga Shi Tou, som hyllas som "en av de mest framstående kvinnliga konstnärerna i dagens Kina", är aktivist, målare, fotograf, skådespelare och filmskapare. Shi Tou är den första kvinnan som öppet kommit ut som lesbisk i den statliga kinesiska televisionen. Hennes huvudroll i Fish and Elephant (Yu Li, 2001) bidrog till att denna första kinesiska långfilm om lesbiska kvinnor vann priser vid filmfestivalerna i Venedig, Berlin och Toronto 2001. Hennes filmer och konstverk har visats på många filmfestivaler och utställningar runt om i världen. Shi Tou är också samordnare för China Queer Independent Films sedan 2008.

Mingming är en aktivist och konstnär som arbetar med fotografi och oberoende film. Hon är mest känd för sina filmer, som inkluderar Women Fifty Minutes, Gang Xiang och We Want to Get Marriage. Hennes filmer har visats på många filmfestivaler i Kina, Taiwan, Europa och USA. Filmen Dream on the Wall vann guldpriset vid 2010 års kinesiska dokumentärfestival som hålls i Hong Kong.

Shi Tou är en av få kvinnliga konstnärer som varit bosatt i konstnärsbyn Yuanmingyuan, där unga konstnärer som sysslade med samtidskonst samlades i början av 1990-talet. Både Shi Tou och och Mingming stöder aktivt arbetet för homosexuella och för kvinnors rättigheter.


Datum: Ons 14 feb

Tid: 17:30 


Fri entré! Ingen föranmälan krävs, begränsat antal platser.


Arrangörer: Samtalet genomförs inom ramen för satsningen Öppna Malmö på temat konstnärlig frihet och är ett samarbete mellan Malmö Konsthall, Folkets Bio Malmö/Panora och ajabu! Film. Shi Tou och Mingming vistas i Malmö under våren på inbjudan av Malmö Konsthall, Unicorn – Artists in Solidarity och IASPIS.

Event & specialvisningar