Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
World Kobane Day: tid att samla oss, bygga och bidra!
Datum: Fre 1 nov, 2019
Den 1 november är World Kobane Day. Olika organisationer och initiavtiv samlas och anordnar visningen av filmen Commander Arian. I samband med filmen kommer ett samtal hållas med utgångspunkt i den kurdiska frihetsrörelsens förmåga att samla motstånd och att kunna gå segrande även ur de mest bittra situationer. Vi kommer titta på vilket utbyte har och kan ha, hur situationen ser ut idag och vad vi kan göra för att bidra till motståndet mot den turkiska invasionen. 

 
Om World Kobane Day
Dagen handlar inte bara om den fysiska staden Kobanes befrielse, utan också om vilka otroliga saker vi kan åstadkomma när vi som rörelse samlar oss. Där som här består rörelsen av hundratals olika idéer, strömningar och grupperingar som alla vill mot något bättre. Vi håller inte med varandra om allt men vi kan alla samla oss kring övertygelsen att det måste gå att skapa något bättre än kapitalismens rovdrift på vår planet och dess invånare, och patriarkatets våldsamma begränsningar av liv jorden över.

Just nu hotas allt det som Rojava byggt upp av Turkiet invasion. Det är därför viktigare än någonsin att vi kan samlas, prata om relevansen av Rojavas exempel här och hur vi kan bidra till revolutionens försvar.

COMMANDER ARIAN
I Alba Sottorras starka berättelse om kvinnlig kamp och frigörelse följer vi den 30-åriga befälhavaren Arian i det syriska inbördeskrigets front där hon leder en kvinnlig bataljon mot staden Kobane, för att befria den och dess folk från ISIS grepp.

När inbördeskriget i Syrien började bildade ett antal kvinnor från den kurdiska frihetsrörelsen YPJ – kvinnornas självförsvarsstyrkor. Arian, som vid en ung ålder hade sett hur illa offer för sexuellt vål behandlades, leder sin enhet och har dedikerat sitt liv åt att besegra ISIS. Medan YPJ närmar sig sitt mål, steg för steg, så visar hon sina kamrater den sanna meningen med deras kamp: frihet för nästa generations kvinnor.
Med en tillgång till befälhavaren och hennes trupper som aldrig tidigare getts får vi följa dem närmare än någonsin. När Arian blir träffad av fem kulor under inspelning tar historien en ny vändning. Medan hon återhämtar sig från sina sår, långt bort från sina kamrater ställs hon inför en ny verklighet – en där hon måste hitta nya vägar att slåss för kvinnans frigörelse. Utan vapen.

Datum: Fre 1 nov, 2019

Visningen är gratis så att så många som möjligt kan delta men frivilliga donationer välkomnas och kommer att gå till vår insamling till Röda Solen som är den organisation som hjälper till med sjukvård samt nödhjälp på plats. 

FILMFAKTA:
Regissör: Alba Sotorra
Land: Tysklnad, Spanien, Syrien
År: 2018
Längd: 85 min
Språk: Kurdiska, spanska
Textning: Engelska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Rekomenderad från 15 år
Medverkande: Arian, Boharin, Cicek, Dalila, Mizguin,, Nushrin, Nupelda, Rivan, Sosdar mfl.
Premiär: Mars 2018

Arrangör: Rojavakommittéerna, Allt åt alla Malmö, NCDK Skåne - Kurdiska Demokratiska Samhällscentret 

Event & specialvisningar