Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Behemoth

Sista visning ons 9 nov!
BEHEMOTH är en resa till helvetet på jorden, till kolgruvorna i de mongoliska prärielandskapen och arbetarnas och naturens fruktansvärda villkor. Zhao Liang låter bilderna och ljudlandskapen tala för sig själva i denna konstnärliga dokumentär inspirerad av Dantes ”Den gudomliga komedin”.

De lever i en verklig skärseld - men paradiset dröjer. Gräsmarkernas skönhet kommer snart täckas av damm och öronen plågas av ett infernaliskt oväsen. Herdarna har inget annat val än att lämna de krympande ängarna. Järnmalmsgruvorna är upplysta hela nätterna eftersom arbetarna som borrar måste hålla sig vakna. Andra är upptagna med att fylla ändlösa rader av lastbilar med kol. Iklädda en mask av sot blir de spöklika varelser. De för en kamp, mot maskinerna och mot sig själva. Efter att ha andats koldamm i decennier är döden precis runt hörnet.

En genuint paradis har förstörts i utbyte mot en urban hägring, tomma nya byggnader i moderna spökstaden Ordos, med bostäder avsett till en miljon människor.

Den prisbelönade kinesiske regissören Zhao Liang ("Petition", "Crime and Punishment") har gjort en ny vågad dokumentär som fokuserar på social orättvisa.

VINNARE av priset för Bästa Dokumentärfilm på Stockholm Filmfestival!

VINNARE av Golden Firebird Award på Hong Kong Filmfestival!

Dubbel VINNARE på Venedig Filmfestival – Green Drop Award & SIGNIS Award!

"Behemoth är en slående dokumentär, både poetisk och skrämmande" 
/ Abus de Ciné

"Tyst men kraftfull. Förbluffande vackert foto" 
/ Variety

Originaltitel: Bei xi mo shou

FILMFAKTA
Regissör: Liang Zhao
Land: Kina
År: 2015
Längd: 95 minuter
Språk: Kinesiska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Premiär: Fre 4 nov, 2016
Visa på IMDb
Event & specialvisningar