Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Förlorade illusioner

Sista visningen är torsdagen den 20 april.

Drev, desinformation och fake news i 1800-talets Paris. Årets största franska film Förlorade illusioner vann sju César Awards 2022 bl.a. för bästa film och bästa manus.

Efter att med nöd och näppe undvikit en skandal i hemstaden kommer den unge och idealistiske tryckarlärlingen och poeten Lucien Chabron till metropolen Paris. Planen är att introduceras i de rätta kretsarna och göra skrivandet till karriär. Men succén uteblir. För att få in pengar söker sig Lucien till ett par skrupelfria journalister. I deras publikationer skapas och krossas karriärer och rykten. Med nutida språkbruk är de inte främmande för att ge plats åt fake news bara priset är det rätta. Ambitionen att lyckas kommer på kollisionskurs med principerna och det är början på Luciens fall.  

Episkt svepande kostymfilm baserad på den klassiska berättelsen av Honoré de Balzac i regi av Xavier Giannoli (Marguerite). Den må utspela sig i ett svunnet Paris, men statusjakt, socialt ränksmideri och fejkade nyheter känns mer aktuellt idag än när följetongen skrevs mellan 1837 och 1843. I huvudrollen som den ärelystne Lucien ser vi Césarvinnaren Benjamin Voisin (Summer of ‘85). Cécile de France (The French Dispatch) och Salomé Dewaels (De första. De sista.) spelar kvinnorna i hans liv. Xavier Dolan (Bad Times at the El Royale) är hans bäste ovän Nathan d’Anastazio och Gérard Depardieu (Thalasso) den cyniske förläggaren Dauriat. Giannoli och hans ensembles gestaltning av historien är en medryckande uppvisning av stil och finess.

★★★★ "Omöjligt att inte njuta av det här." – The Guardian
★★★★ "Ett läckert kostymdrama med dagsaktuell känsla." – Aftonbladet
★★★★ "Känns samtida trots att 200 år har gått." – Svenska Dagbladet
"Utsökt och förvånande aktuell" – Variety
"Fantastisk ensemble" – The Hollywood Reporter

FILMFAKTA
Regissör: Xavier Giannoli
Originaltitel: Illusions perdues
Land: Frankrike, Belgien
År: 2021
Längd: 149 minuter
Språk: Franska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 7 år
Skådespelare / Medverkande: Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan
Premiär: Fre 31 mar, 2023
Distributör: Njutafilms
Visa på IMDb
Event & specialvisningar