Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Frigörelsen

Sista visningen är onsdagen den 1 juni.

Ett starkt feministiskt drama från exilryska regissören Kira Kovalenko. Frigörelsen uppmärksammades stort under filmfestivalen i Cannes 2021 där den visades i ”Un Certain Regard” och vann priset för bästa film.

Inspirerad av italiensk neorealism och Marco Bellocchios gotiskt groteska debut Fists in the Pocket har Kovalenko skapat en film om familj, desperat frihetslängtan och hur nationella trauman kan leva kvar i nästkommande generation. 

Kira Kovalenko, född 1989, kommer ursprungligen från Nalchik i Kabardino-Balkarien i Ryssland. Kovalenko hör till den växande skara kulturarbetare som lämnat sitt hemland i protest mot det olagliga kriget i Ukraina. Hon skrev själv om kriget i ett öppet brev publicerat i mars:

"Det finns många ryska regissörer som inte stöder kriget, så nu anser den ryska staten att de inte behövs längre... de ses mer som ett problem. Men nu är det upp till oss att göra andra röster hörda. Vi måste stödja ukrainska regissörer som i dagsläget måste försvara sitt land istället för att göra filmer. Det är en enkel solidaritetshandling och ett visande av stöd både för våra ukrainska kollegor och Ukraina. Kriget måste upphöra."

Den ukrainske producenten bakom Frigörelsen, Alexander Rodnyansky (med Oscarnomineringar för Leviatan och Loveless på meritlistan), har också tagit ställning mot kriget och fått betala priset för det. Han är en av de som hamnat på listor över kulturyttringar som politiska krafter vill stryka från agendan i Ryssland. Mer om detta här>>

SYNOPSIS
Den unga kvinnan Ada är omgiven av krävande, kontrollerande män. Hennes sjuke far gömmer undan hennes pass och slänger hennes smink. Brodern Dakko är klängig och får familjens lilla lägenhet att verka än mer trång. Jämnårige, kärlekskranke killen Tamik gör inte livet lättare. Enda mannen hon ser upp till är den äldre brodern Akim. Han har lyckats ta sig från den isolerade gruvbyn i norra Ossetien där Ada bor. Ska hon också klara av att klippa de starka familjebanden och skapa sig en egen tillvaro någon annanstans, var som helst utom där hon är?

★★★★ "Rörande och välspelad" – DN
"Stark skildring av familjeband och kamp för självständighet." – Slant Magazine
"Modig och komplex." – The Playlist
"Kryper in under huden." – Cineuropa
"Fullkomligt uppslukande film." – Salon

FILMFAKTA
Regissör: Kira Kovalenko
Originaltitel: Razzhimaya kulaki
Land: Ryssland
År: 2021
Längd: 97 minuter
Språk: Ryska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Milana Aguzarova, Alik Karaev, Soslan Khugaev
Premiär: Fre 20 maj, 2022
Distributör: Njutafilms
Visa på IMDb
Event & specialvisningar