Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Gook

Smart och laddat drama ur en synvinkel vi sällan ser.

Los Angeles 1992. De friande domarna i Rodney King-målet har fått staden att explodera i kravaller och våld. De koreanska bröderna Eli och Daniel driver en liten skobutik. Där finns även den 11-åriga Kamilla, en tjej som gillar att hänga i butiken. Oroligheterna närmar sig och den udda trion måste nu försvara butiken – och samtidigt fundera över vad familj, drömmar och framtid egentligen betyder.

Filmens regissör Justin Chon inledde sin karriär som skådespelare i TV-serien "Jack & Bobby" och har sedan synts i bland annat "Twilight"-trilogin, "House" och "21 & Over". 2015 regidebuterade han med slackerkomedin "Man Up" som han nu följer upp med dramat GOOK, som belönades med Publikpriset på Sundancefestivalen.

"De senaste åren har det pratats en hel del om mångfald, men det är också allt det har varit. Prat. Mitt bidrag till att verkligen göra något åt mångfalden är att skapa filmer som som är viktiga ur asiatisk-amerikansk synvinkel. Så den senaste tiden har mitt mantra varit: skapa, skapa, skapa.

När jag gjorde Gook så frågade jag mig själv vad som var viktigt att representera. Först och främst ville jag visa två vanliga killar. Bröderna i filmen är enkla arbetargrabbar utan några högre ambitioner än att överleva och skapa sig ett någorlunda liv. Jag växte upp med många av de här killarna, ändå så porträtterar media alltid asiatiska amerikaner som utmärkta studenter, intelligenta och väldigt bra på matte. Haha. Det är visserligen bra egenskaper, men de representerar knappast hela vårt samhälle. En annan aspekt som traditionella filmer sällan tar upp är klyftan mellan olika generationer. Jag ville visa att även inom vår egen etnicitet så har vi svårt att komma överens. Därav relationen mellan bröderna och affärsägaren tvärs över gatan.

2017 var det 25 år sedan LA-kravallerna. Det har gått 25 år sedan domarna i Rodney King-rättegången föll och situationen har inte blivit mycket bättre, på många sätt har de till och med blivit sämre. Min far, Sang Chon, som spelar Mr. Kim i filmen upplevde kravallerna mitt i. Han hade en affär i Paramount som plundrades under de sista dagarna av upploppen. Jag är säker på att det kommer att göras fler filmer om kravallerna, men jag kände att jag var tvungen att berätta den med koreanska ögon eftersom vår kamp och våra förluster så sällan berättas. Gook är helt enkelt mitt bidrag till historieskrivningen om vad vi koreaner upplevde under de där aprildagarna 1992” - Justin Chon

FILMFAKTA
Regissör: Justin Chon
Land: USA
År: 2018
Längd: 94 minuter
Språk: Engelska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Simone Baker, Justin Chon, Curtiss Cook Jr.
Premiär: Fre 19 jan, 2018
Visa på IMDb
Event & specialvisningar