Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Kiymet + Q&A + Profession: Documentarist

KIYMET
Regi: Canan Turan | Tyskland 2012 | 26 min | Tyska, Turkiska | Engelsk text | Dokumentär
I slutet av 1960-talet blev Kiymet den första medlemmen i sin familj som migrerade från Turkiet till Tyskland. Nu en äldre kvinna som åter bor i sin barndomsby återberättar hon sitt anmärkningsvärda liv – som mamma, aktivist och gästarbetare – för sin sondotter, en filmare som bor i Berlin. Min farmor Kiymet Özdemir har inspirerat mig genom sina egna livserfarenheter och de värdefulla samtal jag haft med henne om politisk aktivism och förhållanden. Den här fimen visar hur hon emigrerade från Turkiet till Tyskland och hur hon klarade sig genom livet trots de svårigheter hon mötte som kvinna och mor och, politiskt, som socialist. Berättelsen börjar med min resa till hennes by i Turkiet och fortsätter i Berlin där vi deltar i en traditionell ceremoni inför ett bröllop och 1a maj demonstrationen. En självbiografisk och självreflekterande film om en familjs historia berättad ur en farmors och en sondotters perspektiv undersöker Kiymet hur lidande kan omvandlas till kärlek, hopp för den yngre generationen.

 + Q&A

PROFESSION: DOCUMENTARIST
Regi: Sepideh Abtahi, Shirin Barghnavard, Mina Keshavarz, Firouzeh Khosrovani, Nahid Rezaei, Sahar Salahshoor & Farahnaz Sharifi | Iran 2014 | 80 min | Farsi | Engelsk text | Dokumentär
I denna uppslukande film tar sju oberoende kvinnliga iranska dokumentärfilmare med oss in i sin personliga och professionella värld i ett Iran som fortsätter punkteras av politiska, sociala och ekonomiska kriser. Vad som blir klart genom sju självbiografiska kapitel är att valet att bli dokumentärfilmare i Iran är ett modigt beslut som ofta sätter din frihet på spel. De här kvinnorna drivs av behovet att dokumentera sin värld och de krafter som fortsätter begränsa deras rörlighet och frihet. Vare sig det handlar om att göra en film om varuhus i Teheran där mannekängerna har avhuggna huvuden och bröst, eller sångerskorna de älskade som barn som förbjudits i radio och TV sedan revolutionen, eller den enorma vågen av hopp som kommer med varje val, ger dessa regissörer en ovanlig och skarp blick inifrån det samtida Iran, ett land de fortsätter älska fastän de vill att det ska förändras.

   

Biljettpris: 50 kr
Ingen förbokning. Endast kontant betalning.

FILMFAKTA
Event & specialvisningar