Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Leva tills jag dör

Sista visningen är söndagen den 16 oktober.

Leva tills jag dör skildrar Monica och Ellas vänskap. Monica är en aktivitetscoach som fortfarande sörjer sin bortgångna mormor och Ella är en 99-årig utan egna barn. Med humor och värme delar de livets med- och motgångar i att åldras och vårdas i livets slutskede.

På Kyrkbyn, ett äldreboende i utkanten av Stockholm, fyller många av de boende snart 100 år. Innan aktivitetscoachen Monica anställdes för att bryta ensamheten kände flera av dem knappt till namnet på varandra. Med en uppsjö av idéer och kreativa upptåg väcker Monica livsgnistan hos de boende. Ett lekfullt gäng vänner växer fram – redo att dra ett oväntat skämt, klä upp sig inför en temamiddag eller ta sig an en runda ballongpingis.

Mellan Monica och den 99-åriga Ella utvecklas en stark vänskap. När Ella dagarna innan sin 100-årsdag ställs inför att amputera benet, och hennes hälsa som följd försämras, väljer Monica att agera snabbt. Hon arrangerar ett stort födelsedagsfirande och tar Ella tillbaka till den by där hon växte upp. Det blir en resa som väcker minnen till liv, men också ett känslomässigt maraton för Monica som tvingas konfrontera rädslan att förlora människor som står henne nära.

Leva tills jag dör utforskar vad det innebär att leva livet fullt ut, ända in i slutet. Samtidigt som berättelsen med humor, uppriktighet och värdighet omfamnar åldrandets upp- och nedgångar, utmanar filmen vår bild av vad äldreomsorgen kan vara... och vad den kan bli.

★★★★ "Gripande film om rätten att åldras och leva" – Kulturbloggen
★★★★ "En dokumentär om livskonst i äldrevården" – Sveriges Radio  

FILMFAKTA
Regissör: Gustav Ågerstrand, Åsa Ekman, Oscar Hedin Hetteberg & Anders Teigen
Land: Sverige
År: 2021
Längd: 73 minuter
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
Premiär: Fre 30 sep, 2022
Distributör: Film and Tell
Visa på IMDb
Event & specialvisningar