Södra Sveriges största arthousebiograf!

Tider & biljetter
Tider & biljetter
Picassos äventyr
Visas 18 juni

Som en hyllning till tecknargeniet Per Åhlin som nyligen har gått bort visar vi Resan till Melonia och den surrealistiska kulturhistoriska komedin Picassos äventyr. De animerade inslagen i filmen är gjorda av Per Åhlin, som också målade alla konstverken och ritade kostymerna till baletten.

"Konsten är en lögn som visar verkligheten" sa Picasso, och med det citatet inleds Picassos äventyr, som har undertiteln Tusen kärleksfulla lögner, av Hans Alfredson och Tage Danielsson. 

”Picasso är trött i päran, åker till rivieran” – Elsa Beskow är berättaren, Dalís fingrar är fem meter långa, Hemingway stickar, konstpolishunden Jacky sniffar upp marina motiv, Hasse och Tage ljuger hela tiden och ingen pratar svenska utom Elsa i denna makalösa film.

"För att få ett och samma kvarter på torget i Tomellilla att se ut som om det låg i Madrid, Paris, London, New York och på rivieran, målade Per Åhlin miljöerna på stora glasskivor som monterades framför kameran. I nederkanten av bilden använde man dekor i naturlig storlek, och i Paris-kvarteret stod Eiffeltornet i en kohage." 
– Nina Widerberg, Svenska filminstitutet

Visas 18 juni

BILJETTPRIS: 120 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FILMFAKTA
Regissör: Tage Danielsson
Land: Sverige
År: 1978
Längd: 113 minuter
Språk: Svenska, spanska, tyska mfl
Textning: Svenska
Genre: Äventyr
Åldersgräns: Från 7 år
Skådespelare / Medverkande: Gösta Ekman, Margaretha Krook, Hans Alfredson, Birgitta Andersson, Lena Nyman
Distributör: Svenska Filminstitutet
Visa på IMDb

Arrangör: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö


Event & specialvisningar