Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Saknaden

Sista visningen onsdag 9 maj!

Andrej Zvjagintsev är tillbaka med ett intensivt drama av högsta klass. Filmen har belönats med det prestigefyllda Jurypriset vid Cannes Filmfestival och tävlade mot "The Square" om en Oscar i kategorin " Bästa utländska film".

Boris och Zhenya är mitt uppe i en slitig skilsmässa. De grälar konstant och håller på att sälja lägenheten så att de kan komma vidare i sina liv. Boris med sin yngre, gravida flickvän och Zhenya med sin förmögne älskare. Ingen av dem visar något större intresse för deras 12-årige son Alyosha. Inte förrän han försvinner spårlöst.

"Jag vill dra paralleller mellan Saknaden och Ingmar Bergmans Scener från ett äktenskap, fast flyttade till en annan tid och med andra rollfigurer: världsvana utan någon riktig självuppfattning eller tvivel, ett vanligt medelklasspar av idag. Trötta på varandra efter många års äktenskap, så ska en man och en kvinna skiljas. Det är en ganska obetydlig händelse. Båda har nya partners och vill bara vända blad och börja på ett nytt livskapitel. Med nya partner och nya känslor som hjälper dem att känna sig hela och fulla av löften. Deras tidigare erfarenheter har naggat deras självkänsla i kanten, men de ser fortfarande ljust på framtiden. Allt som återstår är att lösa bördan som står mellan dem och lyckan: deras son Alyosha, en främling för dem båda. Han blir en trasdocka som de rättfärdigt kastar i ansiktet på varandra. ”Jag ska ändra mig; jag kommer inte att begå samma misstag som ledde mig till besvikelse; jag ska börja på nytt”. Så tänker människor som skyller sina fiaskon på varandra. Och i slutänden är det enda du kan förändra dig själv. Bara då kan världen runtomkring dig börja glöda igen och kanske är det endast genom en omskakande förlust som detta är möjligt.

Vår postmoderna era är ett postindustriellt samhälle översvämmat av ett konstant flöde av information som tas emot av individer med väldigt lite intresse för andra människor annat än som ett verktyg för att uppnå något annat. Nu för tiden är det ”var man för sig själv” som gäller. Enda sättet att ta sig ur detta kallsinne är att ägna sig åt andra, även totala främlingar. Som den frivillige sökningsledaren som utan något krav på ersättning finkammar staden på jakt efter det här försvunna barnet. Ett grundläggande uppdrag som fyller hans liv med mening. Det är det enda sättet att bekämpa den dehumanisering och förvirring som världen upplever idag.” – Andrej Zvjagintsev

Andrej Zvjagintsev inledde sin karriär som skådespelare, men med regidebuten "Återkomsten" (2003) visade han att hans stora begåvning ligger bakom kameran. Efter filmer som "Förvisningen", "Elena" och "Leviatan" har han placerat sig i det absoluta toppskiktet bland vår tids mest intressanta regissörer. 

Originaltitel: Nelyubov
Internationell titel: Loveless

FILMFAKTA
Regissör: Andrej Zvjagintsev
År: 2018
Längd: 127 minuter
Språk: Ryska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Skådespelare / Medverkande: Maryana Spivak, Matvey Novikov, Andris Keish, Alexey Rozin
Premiär: Fre 6 apr, 2018
Visa på IMDb
Event & specialvisningar