Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Sophelikoptern

Sista visning söndag 5 juni!
Underfundigt och stilsäkert! SOPHELIKOPTERN är en underfundig, stilsäker och mycket underhållande roadmovie på romani.

En gigantisk container lossnar från en helikopter med ett fruktansvärt brak. Samtidigt vaknar en gammal romsk kvinna med en enorm saknad efter sin gamla väggklocka. Klockan har varit hos urmakaren i över ett år. Nu måste den hem. Hon ringer ett barnbarn som lovar att ta hem klockan. En 103 mil lång resa genom Sverige kan börja.

”Vid första anblicken är ramen för berättelsen i Sophelikoptern mycket enkel: tre personer ska leverera en gammal väggklocka till sin mormor. Och på ett sätt kan man säga att filmen i grunden behåller denna enkelhet från början till slut. Men filmen är även konstruerad på ett sådant sätt att den hela tiden har ambitionen att berätta något mer. Något utöver och bortom den uppenbara enkelheten."
– Jonas Selberg Augustsén

Jonas Selberg Augustsén har de senaste åren utvecklats till en av Sveriges mest intressanta regissörer. På ett högst egensinnigt och humoristiskt sätt berättar han historier om människor och platser som tycks befinna sig i ett gränsland. Han har en sällsynt förmåga att extrahera existentiella frågor ur de mest vardagliga situationer och få till underhållande tänkvärdheter.
Jonas tilldelades Bo Widerberg-stipendiet 2007 med motiveringen att han på sitt alldeles egna sätt lever upp till Widerbergs motto ’liv till varje pris’. SOPHELIKOPTERN är den tredje filmen i en planerad serie om fem – där "Höstmannen" och "Myrlandet" är de första – där det talade språket är ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk.

Originaltitel: Sophelikoptern

Filmens Facebook >>
Filmens websida >> 

FILMFAKTA
Regissör: Jonas Selberg Augustsén
Land: Sverige
År: 2016
Längd: 100 minuter
Språk: Romani, svenska, engelska
Textning: Svenska
Genre: Drama, roadmovie
Skådespelare / Medverkande: Christopher Burjanski, Daniel Szoppe, Jessica Szoppe, Singoalla Millon m fl
Premiär: Fre 27 maj, 2016
Event & specialvisningar