Södra Sveriges största arthousebiograf!

Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Svenskjävel

INGÅR I PANORA SOMMARPROGRAM
- biljettpris: 80 kr

Bianca Kronlöf lyser starkt i Ronnie Sandahls prisade regidebut!

23-åriga "Dino" drömmer om ett annat liv. Precis som hundratusentals andra unga svenska ungdomar har hon lämnat massarbetslöshetens svenska landsorter för att söka lyckan i ett nyrikt Oslo. Men det nya livet har gått i baklås och "Dino" har fastnat i en destruktiv rundgång av tillfälliga jobb, pengabrist och hårt festande. När hon bryter armen och förlorar jobbet börjar hon tillfälligt extraknäcka som hushållerska i ett norskt medelklasshem. "Dino" kastas in i ett liv mycket olikt hennes eget. Och under några kvava sommarveckor hamnar hon i mitten av ett triangeldrama, ett maktspel ingen väntat sig.

SVENSKJÄVEL är en smärtsam och rå berättelse om makt och längtan, men samtidigt en galghumoristisk och skoningslös betraktelse av den förändrade maktbalansen mellan Sverige och Norge - en verklighet där svenskar har blivit norrmännens tjänare.

Ronnie Sandahls skarpögda regidebut belönades med Gold Hugo i Chicago, kritikerpriset i Zürich och bästa film i Lübeck. Bianca Kronlöf gör en strålande filmdebut och belönades med pris för bästa skådespelare i Les Arcs!
 

"Hösten 2009 slog finanskrisen till. Väldigt många jag gick i skolan med förlorade sina arbeten på fabrikerna i Falköping. De flyttade dit jobben fanns – Oslo. Sedan dess har jag velat göra en film om dem. Den första svenska generationen i efterkrigstid som fått det sämre än sina föräldrar. De som tvingats drömma om trygghet: ett fast arbete, en bostad. Svenskarna som blivit Norges tjänstefolk. Jag har försökt göra en film om makt. Dels om maktbalansen mellan Sverige och Norge. Men även om maktrelationen mellan man och kvinna, arbetsgivare och arbetsta¬gare, medelklass och arbetarklass Men först och främst är det här en film om tre människor som kört fast, vars vägar korsas – och som på ett el-ler annat sätt förändrar varandras liv. Jag har i varje del av arbetet sökt det sanna ögonblicket. Skådespelare och team har varit besatta av att hitta den perfekta balansen mellan detaljen och helheten. Maktanalys har varit ett viktigt verktyg, från val av gardiner till val av ord.

I slutändan hoppas jag att det blev en fysisk och närgången film med lite skit under naglarna. Och precis som med livet hoppas jag att den är både nattsvart och ganska rolig på samma gång. En smula politisk men i första hand privat."
 / Ronnie Sandahl

FILMFAKTA
Regissör: Ronnie Sandahl
Land: Sverige
År: 2015
Längd: 97 minuter
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 7 år
Skådespelare / Medverkande: Bianca Kronlöf, Henrik Rafaelsen, Mona Kristiansen m fl
Event & specialvisningar