Södra Sveriges största arthousebiograf!

Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Utøya 22. juli

UTØYA 22 juli är baserat på vittnesskildringar och kända fakta. Filmen är skapad efter en tät dialog med flera av de överlevande. Av respekt till offren och deras släktingar, är karaktärerna och händelserna uppdiktade. 

Vi möter Kaja 18 år och hennes vänner på Utøyas sommarläger 22 juli 2011, dagen som snart kommer att bli den värsta dagen i Norges moderna historia. Chockade över bombangreppet i Oslo, lugnar de sina släktingar att de är långt därifrån. Det är 12 minuter innan det första skottet avfyras och trygga atmosfären bryts. Filmen följer händelserna som de kunde sett ut för några på ön den dagen, och Kajas kamp för att överleva.

UTØYA 22 juli handlar om dagen vi aldrig glömmer men som är svårt att förstå. En stor mängd fakta från AUFs sommarläger 22 juli 2011 har återgetts i rättssak, böcker och media. Men få av oss känner till den fruktansvärda panik och förvirring som uppstod, eller de omöjliga valen som offren tvingades till. En terror som påtvingats så många och en fruktan och sorg som de överlevande måste leva med resten av sina liv. 

Filmen hade sin världspremiär på Berlinale 2018. I samband med den så hölls en presskonferens med filmens regissör, producent och huvudrollsinnehavare, om varför de ville göra filmen och hur. 

Regissören Erik Poppe intervjuades av P1 tisdagen den 8 maj, lyssna här

FILMFAKTA
Regissör: Erik Poppe
Land: Norge
År: 2018
Längd: 90 minuter
Språk: Norska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Brede Fristad, Aleksander Holmen, Andrea Berntzen
Premiär: Fre 11 maj, 2018
Event & specialvisningar