Södra Sveriges största arthousebiograf!

Katitzis resa genom Sverige

13 aug - 6 sep

KATITZIS RESA GENOM SVERIGE

Katitzi är en av de starkaste och mest älskade karaktärerna (personerna) i svenska barn- och ungdomsböcker. Hon som skrev böckerna heter Katarina Taikon. I den här utställningen kan ni se böcker med fantastiska omslagsbilder (bilden på framsidan), illustrationer (teckningar) av Björn Hedlund, affischer, brev, serietidningar, ljudböcker, filmklipp och annat.

KATITZI
I Katitzi-böckerna får vi följa Katitzi, en romsk flicka i Sverige, från 7 års ålder då hon bor på barnhem, genom uppväxten med sin familj som tvingades resa runt i Sverige och bo i tält och husvagn, för att deras folk inte fick stanna på samma plats en lång tid. Katitzis uppväxt är svår men hon är en modig, ilsken och smart tjej som aldrig förlorar sin starka vilja, och hon kämpar för sig själv och för sina medmänniskor.

De 13 böckerna om Katitzi kom ut 1969–1982  och har lästs av hundratusentals barn och ungdomar! Katitzis historia har sedan dykt upp som serietidning, bilderbok, TV, DVD, LP-skiva och som teaterpjäs. Berättelserna om Katitzi är en världsunik litterär skatt!

KATARINA TAIKON
Katarina Taikon levde 1932–1995. Böckerna om Katitzi handlar om henne själv, det kallas att de är självbiografiska. När hon skrev Katitzi-böckerna hade hon spelat in både film och teater. Hon hade också redan skrivit en bok om sig själv som heter "Zigenerska", som gjorde att man började prata om romernas liv och rättigheter i Sverige (romer kallades förr för zigienare). Förutom att vara en känd författare så är Katarina Taikon känd för att hon kämpade för romernas mänskliga rättigheter, och var en av dem som såg till att romer fick stanna på en plats och bo i vanliga hus, och att barnen fick rätt att gå i skolan. En riktig hjältinna!


Utställningen KATITZIS RESA GENOM SVERIGE har tagits fram av Tensta Konsthall i samarbete med Katarina Taikons dotter Angelica Ström. Efter premiärvisningen på Tensta Konsthall har KATITZIS RESA GENOM SVERIGE bl a turnerat i Europa och i höst fortsätter turnén runt om i Sverige.

Läs mer om utställningen här.
Denna utställning är den inledande programpunkten i ROMSK HÖST på Panora.

Arrangörer:
Tensta Konsthall, Kulturbyrån, Svensk Biblioteksförening.
Folkets Bio Malmö, Juniora, Romska Kulturcentret i Malmö, ARF - Film och Kultur för mänskliga rättigheter, ABF Malmö.

Event & specialvisningar