Södra Sveriges största arthousebiograf!

Se Paris med nya ögon

19 april - 4 juni 2017
Vernissage 19 april kl 17:00-20:00

SE PARIS MED NYA ÖGON
Fotografier av Marie Öhgren

Bilder ur boken ”Filmälskarens guide till Paris” av Eva Lindfors och Marie Öhgren.

Paris är så mycket mer än de vanligaste turistmålen. Ibland kommer vi till platser som vi känner igen men vi vet inte varför. Är det inte på den här bron som Harrison Ford och Julia Ormond kysser varandra? Är det inte här som Audrey Tautou kastar smörgås? Visst är det på det här kaféet som Ethan Hawke och Julie Delpy fikar? Den här kyrktrappan verkar bekant. Är det här man ska sätta sig för att få träffa Hemingway?

Paris är ju en populär inspelningsplats. Eva Lindfors och Marie Öhgren har utforskat Paris genom filmens värld och sammanställt intrycken i kommande boken ”Filmälskarens guide till Paris”. Det har blivit många resor till den franska huvudstaden för författarna, Marie med kameran i hand, och Eva med anteckningsblock och penna. Många parisare har svarat intresserat på deras frågor. Vänliga hovmästare har berättat om takmålningar, stolta teaterdirektörer har berättat om filmer inspelade just där. De har blivit visade runt på tjusiga hotell och inbjudna i biosalonger. Men mest har de promenerat runt i den franska huvudstaden enligt en noga uppgjord plan. Amélies kärleksbekymmer i Montmartre, Cléos oroliga promenader i Montparnasse, Audreys skräckslagna flykt i Palais Royal. Allt har de kollat.

Med den här boken kan du uppleva filmscener, hitta filmälskarens smultronställen och på ett annorlunda sätt upptäcka nya platser i Paris - eller återupptäcka gamla. Boken tar upp närmare 200 platser från drygt 150 filmer. Alla filmerna i boken har distribuerats i Sverige.

Från 19 april kan du ta del av några av de filmiska smultronställena i Paris då Marie Öhgren ställer ut en del av bilderna ur boken. Låt dig inspireras av filmens Paris på Panora!

Eva Lindfors och Marie Öhgren är riktiga filmfantaster. Marie Öhgren var tidigare biografägare i Landskrona under många år och jobbar numera som filmdistributör i Malmö. Eva Lindfors har haft stor glädje av sina språkkunskaper som franskalärare och läromedelsförfattare. Båda är engagerade i filmstudiorörelsen och har suttit i styrelsen för Sveriges Förenade Filmstudios.

Arrangör: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

Event & specialvisningar