Södra Sveriges största arthousebiograf!

Gå på vatten
Datum: Ons 13 sep, 2023

Dokumentär av Fredrik Gertten och Lars Westman. Denna visning ingår i Panoras filmserie Malmö på film – en stad i förändring som är en del av det publika programmet i Malmö in the making.

Det här är en film om människor som bygger en bro. En film om människor som älskar en bro. En film om människor som hatar den. En film om danskar och svenskar och broarna mellan dem. Helt enkelt: En film om människor och deras drömmar.

Öresundsbron är ett av de mest betydande byggprojekten i Skandinavisk historia. I denna film ser vi bron växa fram under loppet av fem intensiva år.

Framför allt handlar filmen om några av de tusentals människor som har arbetat med den, som Stig: en kranförare som längtar efter att besöka Rio och en morgon träffar Jill, som är motståndare till bron och är fastkedjad på toppen av hans kran. Sedan är det Vagge, en betongarbetare som hela tiden ringer hem till sin fästmö för att fråga hur hunden mår. Vi träffar även Sven, direktören för företaget som bygger bron, och bevittnar hans återhållsamma glädje när bron växer.

I Pei-Sze Chows doktorsavhandling (2017, University of London) om Öresunds historia 1999–2014 beskrivs Gerttens tre filmer (Gå på vatten; 2000, Bye Bye Malmö; 2003, Sossen, arkitekten och det skruvade huset; 2005) som en dokumentation av mänskliga relationer kring konstruktionen av olika landmärken i början på 2000-talet. Chow menar att Gerttens filmer kan ses som en oplanerad trilogi av filmiska porträtt som länkar sociopolitiska förändringar och arkitektonisk omvandling.

Datum: Ons 13 sep, 2023

Fri entré!
Biljett bokas i förväg via Panoras biljettsystem och måste hämtas ut senast en halvtimme innan visningen börjar. Får du förhinder ber vi dig att avboka din biljett. Detta kan du göra själv i bokningssystemet eller genom att ringa in till kassan.

FILMFAKTA
Regi: Fredrik Gertten, Lars Westman
Land: Sverige
År: 2000
Längd:
80 minuter
Språk: Svenska, Danska
Textning: Svenska
Medverkande:
Janne B. Arusi, Jill Välemark, Stig Lindberg, Sven Landelius, Vagn Ravn m fl

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö

Tack till WG Film.

Event & specialvisningar