Södra Sveriges största arthousebiograf!

Sossen, arkitekten och det skruvade huset
Datum: Tor 28 sep, 2023

Dokumentär av Fredrik Gertten om bygget av Turning Torso, Malmös och Europas högsta bostadshus. Två män med mycket på spel: den världsberömde arkitekten Santiago Calatrava, som designade sin första skyskrapa och HSB:s VD Johnny Örbäck, en f d politiker som använde allt sitt inflytande. Denna visning ingår i Panoras filmserie Malmö på film – en stad i förändring som är en del av det publika programmet i Malmö in the making.

En dramatisk berättelse bakom kulisserna om bygget av Santiago Calatravas Turning Torso i Malmö. Ett 190 meter högt, skruvat bostadshus som utsågs till "världens bästa bostadsbyggnadsprojekt" på Mipim i Cannes, 2005.

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten följer projektet från första spadtaget till det ögonblick då staden har fått sitt nya landmärke. Ett riskprojekt där insatserna är höga och alla har något att förlora. Genom nyckelpersonerna får vi en unik inblick i arkitekturens värld och av vad som händer när en vision möter verklighetens hårda fakta.

Johnny Örbäck är en före detta socialdemokratisk toppolitiker. Nu är han VD på HSB Malmö. Han ser Calatravas skulptur och blir kär. En idé är född – skulle det vara möjligt att bygga ett sådant hus på det gamla varvsområdet i Malmö? Första spadtaget tas och projektet växer, budgeten överskrids om och om igen. Johnny Örbäck sätter sitt eget rykte på spel.

Santiago Calatrava är konstnär, ingenjör och arkitekt. Han har byggt broar, flygplatser och operahus över hela världen. Turning Torso är hans första skyskrapa. Det får inte gå fel, projektet ska öppna vägen till alla skyskrapors huvudstad: New York City.

Åren går och projektet är försenat. I Malmö pågår en rasande debatt om detta "skrytbygge för de rika", "Ett folkrörelseföretag som HSB borde bygga för vanligt folk". Budgeten har överskridits med nästan 800 miljoner. Pressen på alla inblandade är enorm. Kommer bygget överhuvudtaget vara möjligt att slutföra?

I Pei-Sze Chows doktorsavhandling (2017, University of London) om Öresunds historia 1999–2014 beskrivs Gerttens tre filmer (Gå på vatten; 2000, Bye Bye Malmö; 2003, Sossen, arkitekten och det skruvade huset; 2005) som en dokumentation av mänskliga relationer kring konstruktionen av olika landmärken i början på 2000-talet. Chow menar att Gerttens filmer kan ses som en oplanerad trilogi av filmiska porträtt som länkar sociopolitiska förändringar och arkitektonisk omvandling.

Datum: Tor 28 sep, 2023

Fri entré!
Biljett bokas i förväg via Panoras biljettsystem och måste hämtas ut senast en halvtimme innan visningen börjar. Får du förhinder ber vi dig att avboka din biljett. Detta kan du göra själv i bokningssystemet eller genom att ringa in till kassan.

FILMFAKTA
Regi: Fredrik Gertten
Land: Sverige
År: 2005
Längd: 58 minuter
Språk: Svenska, Engelska
Textning: Engelska
Medverkande: Johnny Örbäck, Santiago Calatravas, Ingvar Nohlin m fl

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö

Tack till WG Film.

Event & specialvisningar