Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter
Trailer
Tider & biljetter
MLK/FBI
Datum: Sön 21 mar

I anslutning till Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering visar vi två prisbelönade filmer som skildrar hur amerikanska staten använt både ohederliga och våldsamma metoder för att slå ner den svarta medborgarrättsrörelsen och den svarta frihetsrörelsen på 60-talet: dokumentärfilmen MLK/FBI (Sam Pollard, USA 2020) och spelfilmen Judas and the Black Messiah (Skaka King, USA 2020). 

Martin Luther King Jr. var en av, om inte den allra största medborgarrättskämpen i 1900-talets Amerika. Han enade folket i protester och marscher, i demonstrationer och motståndsaktioner. Men mot sig hade han inte bara förlegade lagar och en priviligierad befolkning, utan även FBI. MLK/FBI avtäcker de dokument som nyligen upptäckt och avklassificerats inom FBI, och avslöjar hur den federala polismyndigheten motarbetade Martin Luther King Jr. och hela medborgarrättsrörelsen.

FN-DAGEN MOT RASDISKRIMINERING
Den 21 mars 1960 öppnade polisen eld mot en fredlig demonstration mot apartheidlagarna, i Sharpeville Sydafrika. 69 människor dödades och över 180 människor blev skadade. FN:s generalförsamling beslutade den 26e oktober 1966 att 21 mars ska uppmärksammas som den Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering. 

___
Detta evenemang är en del av ÖPPNA MALMÖ, Malmös stads satsning för att lyfta frågor om diskriminering och rasism. Folkets Bio Malmö och Antirasistiska Filmdagar arbetar med kulturprojekt inom ramen för denna satsning.

Datum: Sön 21 mar

BILJETTPRIS: 110 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FILMFAKTA
Regissör: Sam Pollard
Land: USA
År: 2021
Längd: 104 minuter
Språk: Engelska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Martin Luther King, J. Edgar Hoover, David Garrow
Premiär: Fre 19 feb
Distributör: NonStop Entertainment AB
Visa på IMDb

Arrangör: Folkets Bio Malmö, Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, Antirasistiska Filmdagar, ABF Malmö

Event & specialvisningar